St Hilda's Front of College

Location: oxford
Architect: gort scott
PROJECT VALUE: £18.5m
DATE: 2016 - present

St Hilda’s in Oxford is marking its 125th anniversary by creating a series of entrance spaces that embody the college’s identity and values.

The Boundary Building will form the main entrance and Porters’ Lodge, administrative and academic offices, as well as the Middle Common Room and 59 en suite residential rooms for students. A riverside Pavilion will provide a large multi-functional space, primarily for teaching and events.

A build-over agreement has been established in principle with Thames Water, thanks to an existing large brick sewer under the proposed Boundary Building. The building's foundations, including piling, are designed to preserve the sewer and the ground around it as an exclusion zone. This requires transfer structures to carry column loads over and around the sewer.

The Pavilion is within the flood zone of the River Cherwell. Consequently, the rebuilt stone wall incorporates openings to allow river flow to continue under the building in a flood situation. The development falls within the Environment Agency's regulated activity list and a series of Flood Risk Activity Permits will be required.

ENGINEER: Mark

See More Projects →